Oromyofunctionele therapie OMFT

Oromyofunctionele therapie, is een erg mooi woord, wat simpelweg inhoudt dat het een oefentherapie is, welke gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de 19 spieren in en rond de mond.

Wat willen we hiermee?
“Normaal gesproken” is er een goed evenwicht tussen de werking van de spieren in en rond de mond. De kauwspieren, de tong, de lippen, de kinspieren etc. oefenen daarbij ieder zinvolle, gebitsondersteunende krachten uit.

Echter, wanneer bepaalde spieren of spiergroepen niet gezond actief zijn, heeft dit vrijwel altijd een negatief gevolg voor de vorm van het gebit en/of de kaken. Vaak is dan ook de spraak minder goed verstaanbaar voor buitenstaanders. Indien de spraak minder goed zou zijn & soms eveneens de tandstand, kan de logopedist in samenwerking met een tandheelkundige, veelal wel een goed blijvend resultaat bieden.

Het doel van de oromyofunctionele therapie is dus het weer in evenwicht brengen van alle mondspieren door middel van oefeningen en het afleren van verkeerde reflexen, zodat vorm en functie van kaken en tanden/kiezen weer hersteld kunnen worden. Oromyofunctionele therapie pakt daarmee de oorzaak aan van een of meerdere mond/tong spierproblemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Met andere woorden: de oorzaak wordt weggenomen, zodat andere therapieën zoals orthodontie of een kaakcorrectie later, zonder relaps, een blijvend resultaat kunnen opleveren.